BEjobs, 3 maanden later.

Op een regenachtige, druilige dag, zat ik grieperig thuis mij een beetje te vervelen en vroeg ik losjesweg op Twitter hoe we werkzoekenden beter konden laten Belgische vacatures vinden op Twitter. Daaruit volgde dan een stemming op Twitter, waaruit #BEjobs als beste hashtag werd gekozen. Bedoeling: het gebruik van deze hashtag aan te moedigen wanneer mensen vacatures op Twitter zien passeren, en ze delen met de digitale wereld.

With a little help from some friends, vlogen we er diezelfde week vollenbak in om het concept te promoten. Rik Calus toverde een website uit zijn duim, www.bejobs.eu om de verzamelde tweets op te tonen en Lieneuh assisteerde met het algemeen pimpen van het boeltje. Vele andere Twittertjens hielpen mee de bal aan het rollen te krijgen (waarvoor allen enorm bedankt) en zo zijn we ondertussen 3 maanden later.

Het is fijn om te zien dat de hashtag veel gebruikt wordt. Niet enkel op individuele basis, maar ook door de grotere spelers op de vacaturemarkt. Creative Skills, Selor, Netlash, Brussels Airlines, Wieni, Cultuur jobs en anderen gebruiken de hashtag op regelmatige basis. Sinds de lancering, werden er 3248 tweets gepost, met een topdag op 11/01/2013, toen er 100 individuele jobs op Twitter verschenen.

Activity

Niet verbazend, worden de meeste posts vanuit België en Nederland getweet, maar ook vanuit de rest van de wereld worden er vacatures gedeeld. Een overzichtje:

Wereld

De populairste jobs waren allemaal media-gerelateerd, wat natuurlijk niet vreemd is gezien de digitale aard van de beestjes. Wat wel vreemd is, is dat één van de meest gedeelde vacatures, een franstalige vacature was voor bij L’echo. Dus, hoera voor gans België! Ook vacatures in IT en bij digitale agentschappen vinden goed hun weg naar Twitter. Veel voorkomende hashtags die in combinatie met #BEjobs gebruikt worden zijn o.a. #cultuurjob, #vacatures, #dynamics, #webdeveloper, #projectmanager, #drupal, #php en #vacature.

De  meest “virale” vacatures tot nu waren als volgt:

Top1top2top3

Ik denk dat ik dus eerlijk kan besluiten dat #BEjobs zeker en vast geen slecht idee is/was. Het wordt gebruikt door de grotere spelers, alsook door het kleine bedrijfje dat eens 1 vacature heeft. Vooral die laatste categorie is belangrijk, want die kom je niet zo standaard tegen op de courante jobsites. Ook hebben die kleinere bedrijven meestal niet de middelen om hun vacatures op jobssites te plaatsen – budgetten zijn en blijven toch altijd krap. Hopelijk kunnen we dus met #BEjobs hier een zinvolle bijdrage leveren om ook die bedrijven te helpen bij hun zoektocht naar de juiste werknemer.

Nu volgt natuurlijk wel onmiddellijk een meer belangrijke vraagstelling: wie heeft er al een job gevonden dankzij #BEjobs? Of een nieuwe werknemer? Indien je graag dit verhaal deelt, graag een seintje op s.vandenbroeck(at)telenet.be, het zou me ontzettend content maken!

Happy jobsearching Twitters!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s